logotype

     Hoofddorp – 31 oktober 2016

Waardig afscheid van Eddy Christiani

Enige tientallen voornamelijk ouderen gingen maandag 31 oktober over de rode loper richting een van de intieme zalen van Theater De Meerse in Hoofddorp. Zij kwamen afscheid nemen van de meest populaire zanger die ooit op de Nederlandse podia had gestaan en eerst via de radio en grammofoonplaat en later ook via de televisie, een nu nauwelijks voorstelbare furore maakte.

20161031 122244

Eddy Christiani.

20161031 114145

Op 98-jarige leeftijd heeft de sympathieke zanger/gitarist het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

Heerste er een droeve stemming? Nee, bepaald niet. Er werd – wachtend op de aanvang van de Hommage die Eddy gebracht zou worden, in de foyer over hem gesproken, uiteraard, anekdotes en persoonlijke herinneringen opgehaald. Deze minuten bleek toch een momentum. Met de dood van Eddy kwam er een definitief einde aan een tijdperk. Eddy was de allerlaatste grootheid van een tijdperk dat drie/vier decennia heeft omspant. De grote tijd van de radio, de grammofoonplaat en de schnabbelindustrie. Alle drie zijn passé.

Prachtige melodieën

In de zaal in Theater De Meerse in Hoofddorp waren de lichten gedempt, er stonden spots op de vleugel en instrumenten gericht. Het zou een muzikaal eerbetoon worden aan de in Den Haag geboren artiest. In kleurenpracht stond de kist met Eddy centraal, omgeven door fraai opgemaakte bloemdecoraties, met Eddy’s gitaar – in het echt en in flora - minstens zo in het middelpunt als de overledene.

Danique Kivit

Evert de Vries, persoonlijk vriend van Eddy, tevens directeur van het Amsterdams Kleinkunst Festival, had in razend korte tijd, samen met Rieneke van Nunen, een even gevarieerd als waardig programma samengesteld, dat begon met een van de eerste 78-toerenplaten die Eddy heeft gemaakt, Avontuurtje uit 1939.

Bas Maree

Achtereenvolgens werden de successen van Eddy vertolkt door Ben Cramer (Veel mooier dan het mooiste schilderij), Het Nieuwe Trio met Clous van Mechelen, Nick van Gasteren en Thomas Kwakernaat (Daar bij de waterkant, Ik stuur jou een boeketje roze rozen en Spring maar achterop), Rob van de Meeberg met het Trio Eddy Christiani, bestaande uit Nick van de Bos, Iris Sigtermans en Martijn Klaver (Het was een zomernachtfeest), Danique Kivit, bijgestaan door Luuk ten Hoor, Joram Heijmans en Bart Huskes (Zonnig Madeira), Bas Maree (De engel op mijn schouder). Dennis Kivit zong het door Eddy gecomponeerde Au revoir met een door hem zelf geschreven toepasselijke tekst.

Oscar Harris

Oscar Harris eerde Eddy met het fraaie Unforgettable.

Tussendoor vertelde Tonny Eyk op film over zijn samenwerking met Eddy, werd een fragment uit Voor de vuist weg vertoond, waarin Willem Duys de loftrompet stak, toen Eddy voor het 10e seizoen in het orkest plaatsnam.

The Basily Boys

The Basily Boys vertolkten Nuages van Django Reinhardt, de gitarist die zo werd bewonderd door Eddy.

 

Er waren toespraken van auteur en theaterkenner Henk van Gelder en van Skip Voogd, radioproducer en voormalig hoofdredacteur van legendarische tijdschriften als Tuney Tunes en Rhythm.

Op de klanken van Eddy’s gitaar bogen de aanwezigen voor hun vriend en idool, verlieten de theaterzaal en wandelden mediterend naar de foyer, waar nog enige tijd werd nagepraat.

Eddy Christiani werd daarna in besloten kring gecremeerd.

Tekst: Cees Mentink

Foto’s: Els Willemse

* In De Weergever 35e jrg. nr. 4 verscheen het interview dat ik met Eddy Christiani had.