Foort, Annie

400401

Anna Catharina (Annie) Foort ( 9 september 1873 - 23 december 1941) was een Nederland actrice, zangers en voordrachtskuntenares.

Zij werd vaak als Soubrette aangekondigd. Een Soubrette is een, uit de komische opera bekende, typering. De rol wordt gezongen door een sopraan, vaak in de rol van ondeugende dienstbode. De typering is vaak die van een eenvoudige, grappige, ijdele kletmajoor met wat licht onhandige eigenschappen.

De rol van de Soubrette valt terug te voeren naar de Commedia Dell' Arte, waar de rol zich van bijrol ontwikkelde naar een rol met meer statuur en diepgang.

In deze theatervorm, waar op basis van een sketch of globaal scenario geïmproviseerd werd, was de rol van de Soubrette die van tweede viool veelal naast  Harlekijn.

In de meeste gevallen droeg de Soubrette geen masker, dit in tegenstelling tot de andere personene uit het opgevoerde stuk.

Annie Foort was zeer succesvol en stond goed aangeschreven, getuige de lovende recensies en uitbundige aankondigingen in de kranten uit die tijd.

 

400401 krant

 

Artikelen (Log-in benodigd):

Jaargang Nummer Artikel link
40 (2018) 4 volgt
40 (2018) Discografie 4 volgt

 

Muziek(Log-in benodigd) 

 

 

Terug naar de index

Back to Top