Davids, Louis

Louis Davids, 19 december 1883 – 1 juli 1939, werd in Rotterdam geboren als Simon David in een gezin van acht kinderen. Vier van hen overleden al op jonge leeftijd.

Opgegroeid in een artistiek gezin (zijn ouder traden als komisch zangduo op kermissen) en allen gezegend met het nodige talent duurde het niet lang of de kinderen David traden ook o020508b

Hartog ,”Hakkie” Davids, 22 januari 1879 – 4 juni 1943 was de oudste van de vier kinderen. Bekend pianist, kapelmeester en componist van onder andere de muziek voor de revue “Hadt je me maar” welke in 1916 in theater Carré werd opgevoerd. Hij is in kamp Sobibor om het leven gebracht.

meer info: https://www.joodserfgoedrotterdam.nl/hakkie-davids/)

Simon “Louis”,  werd de bekendste telg uit het gezin. Als vertolker van veel repertoire van de, in de oorlog in opspraak geraakte, Jaques van Tol, steeg hij tot ongekende hoogte, zeker voor Nederlandse begrippen. Vanaf 1931 tot het jaar voor zijn dood trok Louis volle zalen in het Kurhaus te Scheveningen met zijn jaarlijkse Zomercabaretten. Louis overleed in 1939 aan de gevolgen van Astma.

Rebecca “RIka” Davids 4 september 1885 – 2 juli 1943, werd vooral bekend als aangeefster in revue en variété aan het begin van de 20e eeuw. Louis en Rika treden onder anderen op als Trien en Bram van Monnickendam (in 1895, resp. 12 en 10 jaar oud!!). Wanneer Rika in 1909 trouwt met Joachim Lifschütz, beter bekend als de illusinist John Weil valt deze samenwerking uiteen. Rika verhuist met haar echtgenoot naar Engeland.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             Louis Davids en Fien De La Mar

Rika zal in 1915, na het overlijden van haar man terug naar Nederland verhuizen, waarna zij ook uiteindelijk in de oorlog gedeporteerd zal worden.

Bijna een maand na broer Hakkie sterft ook Rika in kamp Sobibor.

Voor meer informatie over Rika:

http://resources.huygens.knaw.nl/vrouwenlexicon/lemmata/data/David

https://www.joodsmonument.nl/nl/page/30848/rebecca-david

 

Henriëtta “Heintje” Davids, 13 februari 1888 – 14 februari 1975 treedt na het vertrek van zus Rika naar Engeland met Louis, dit op advies van hun vader. Het blijkt een gouden combinatie die veel successen oogst met hun revues. Heintje is de enige van het gezin Davids die de oorlog overleeft.

Meer info over Heintje: https://www.joodsamsterdam.nl/heintje-davids/

In 1922 wordt Louis Davids directeur van het Rotterdamse Casino Variété theater, waarmee hij zich verder omhoog heeft gewerkt dan menigeen vooraf had vermoed. Maar….het podium roept, en Louis geeft gehoor. In deze tijd ontstaat de samenwerking met van Tol die, als gevolg van een overeenkomst tussen beide heren onder veel van zijn pennenvruchten de naam van Davids zag prijken.

Op de plek waar Louis Davids geboren is, heeft de gemeente Rotterdam een monument geplaatst. Een gebroken langspeelplaat met een afbeelding van Davids waarop zijn woorden “Ik hoop dat als ik er niet meer zal zijn, mijn liedjes steeds in herinnering zullen blijven” zijn te lezen.

Deels ontleend aan Wim Ibo’s “En nu de moraal….(deel 1) bovengenoemde websites en http://www.eenlevenlangtheater.nl/louis%20davids

Artikelen (Log-in benodigd)

Jaargang                                       Nummer                                       Artikelllink                                  
02 (1980) 05 Artikel
NIet eerder gepubliceerd nvt Discografie
04 (1982) 5 Artikel
08 (1986) 2  
11 (1989) 3  
11 (1989) 5  

Muziek (Log-in benodigd) 

 

Onderstaand  Deel 4 uit de documantaire reeks Namen die je nooit vergeet, die Wim Ibo op 13 september 1968 door de KRO mocht doen uitzenden.

Als u deze kunt terugvinden is er destijds een gelijknamige LP-box(2 lp's) uitgegeven die de serie begeleidde met daarop opnamen van onder meer Conny Stuart, Jasperina de jong, Ramses Shaffy, Adèle Bloemendaat en Willy Alberti.

 

                                          Bron Youtube. Account John Knap.

 

<terug naar de Index>

 

 

 

Back to Top