Crosby, Bing

040103Hoewel niemand Harry Lillis "Bing" Crosby Jr. (03 mei 1903 - 14 oktober 1977)  exclusief als Jazz zanger zal bestempelen ligt de Jazz met al haar invloeden wel aan de basis van de carriëre van de zanger / acteur.

In een carriere die zijn hoogtepunt kende gedurende de beginjaren 30 tot midden jaren 50 van de vorige eeuw wist Bing zich in  het hoofd van velen vast te zetten.

De samenwerking met een schier eindeloze rij artiesten waaronder: Danny Kaye, Ella Fitzgerald, The Mills Brothers, Duke Ellington, Judy Garland, Dinah Shore en uiteraard The Andrews Sisters, de films en het actieve werk voor de Amerikaanse troepen tijdens WOII lieten een onuitwisbare indruk achter.(alsmede een cataloigus van bijna 2000 studio opnamen.)

Bing was een artiest die het imago van een "All American Boy" cultiveerde, met een ontspannen houding, maar wel altijd bereid zich tuit te spreken voor God en vaderland. Crosby was in dat opzicht een lichtend voorbeeld voor Amerika tijdens zowel de groet depressie als tijdens de oorlogsjaren.

Naast "White Christmas", dat met 50 miljoen verkochte exemplaren nog steeds geldt als de meest verkochte plaat uit het tijdperk van de verkoop van fysieke media, bezet Bing met "Silent night" ook de derde plaats op de ranlijsten, zij het met "slecht" 30 miljoen verkochte exemplaren.

 

Artikelen (Log-in benodigd):

Jaargang Nummer Artikel link
04 (1982) 1 Artikel
  Externe site Discografie

 

 Muziek (Log-in benodigd):

 

Terug naar de index

Back to Top