Marlene Dietrich

Marlene Dietrich (27 december 1904 - 6 mei 1992) zou in eerste instantie concert violiste zijn geworden ,althans dat was haar ambitie, totdat een polsblessure roet in het eten gooide.03010901

Marie Magadelene, zoals Dietrich voluit heette werd geboren in het plaatsje Schöneberg (nu een district van Berlijn) in een district dat bekend staat onder de naam "Rote Insel", het rode eiland. Geboren in een relatief welgestelde familie van juweliers/horlogiers.

Haar vader, politieluitenant Louis Erich Otto Dietrich, overlijdt op 5 augustus 1908, Marlene is dan 3 jaar oud. Wilhelmina Elisabeth Josfine Felsing, Marlene's moeder, hertrouwt in met Luitenant Eduard van Losch, Louis' beste vriend. De zusjes Dietrich (Marlene heeft een 1 jaar oudere zus Elisabeth) worden niet geadopteerd. Berichten als zouden de meisjes op enig moment "van Losch " hebben geheten kunnen hiermee dan naar het rijk der fabelen worden verwezen.

In dit kader valt nog wel op dat in de FBI archieven diverse stukken beschikbaar zijn, waaronder memorandum 65-42237. In dit memorandum wordt , op aangeven van Mrs. Mabel Walker Willebrandt een onderzoek gestart naar eventuele anti-Amerikaanse activiteiten van Mary Magdalene Von Losch.

Elisabeth, de zus waarvan Marlene in latere jaren het bestaan ontkent, exploiteert in de oorlogsjaren onder meer een bioscoop op nog geen 150 meter van het concentratiekamp Bergen-Belsen, waar  Duitse soldaten en SS officieren zich lieten vermaken met de daar getoonde, door propagandaminister Josef Goebbeld goedgekeurde films.

...maar nu terug naar Marlene.

In 1922 speelt zij gedurende 4 weken viool bij een bioscooporkest en begeleidt daat de toentertijd gemaakte stomme films. Als zij, nadat zij bij het orkest is ontslagen, audittie doet bij de Theater academie van Max Reinhardt en daar wordt afgewezen treedt ze,ondanks de afwijzing, wel bij Reinhardt in dienst.

Ze maakt haar opwachting als koormeisje en speelt diverse bijrollen in theater en filmproducties.

In de periode 1923  tot 1929 maakt zij haar opwachting in diverse theater producties, films, trouwt ze met Rudolf Sieber en krijgt een dochter, Maria Elisabethe Sieber (beter bekend als de actrice Maria Riva).

In 1929 neemt haar carriére pas echt een vlucht. Haar doorbraak is definitef als zij de rol van Lola Lola in de UFA film 'Der Blaue Engel' speelt. Vanaf dat moment ligt de wereld aan haar voeten.

03010902

In April 1930 vertrekt dietrich naar Amerika, waar zij in 1937 officieel inwoner wordt en in 1939 zelfs genaturaliseerd tot Amerikaans staatsburger. Ze treedt op voor de Amerikanse troepen in Noord Afrika en Europa tijdens de tweede wereldoorlog. Haar ster zal na de oorlog nooit meer zo fel stralen als in de periode 1929 - 1945.

Artikelen (Log-in benodigd)

Jaargang                         Nummer                                Artikellink                         
 03 (1981) Artikel 

Muziek (Log-in benodigd)

 <terug naar de Index>

Back to Top