Ultraphon

In 1922 richt de heer Heinrich J. Küchenmeister (1893 – 1971) een bedrijf op dat hij Ultraphon-Gesellschaft noemt, met als doel het te gelde maken van de vele verzamelde patenten met betrekking tot geluidsregistratie en reproductie.

04030601
Dhr. Heinrich J. Küchenmeister

Naast afspeelapparaten zou Küchenmeister zich in hoge mate specialiseren in “geluidsfilmtechniek”, samen met de Duitse filmgigant UFA. (Tri-Ergon)

Naast de “Ultraphon- Gesellschaft” richt Küchenmeister onder anderen de volgende bedrijven op:

Heinrich Küchenmeister Co Kg (1925). Dit bedrijf exploiteerde de vele elektrotechnische patenten die Küchenmeister op zijn naam had staan

Ultraphon AG (1926)

N.V. Küchenmeister's Internationale Maatschappij voor Sprekende Films (1927) later omgedoopt in Internationale Tobis Maatschappij N.V.

N.V. Küchenmeister's Internationale Ultraphoon Maatschappij (1928)

N.V. Küchenmeister’s internationale Maatchappij voor Accoustiek (1929)

Veel van deze ondernemingen werden gefinancierd met uit Nederland afkomstig kapitaal van dhr. Andreas Struve. (1882-1954)

De N.V. Küchenmeister’s Internationale Radio Maatschappij kwam niet verder dan de tekentafel.

04030603
dhr. Andreas Struve

 

In de herfst van 1925 presenteert Küchenmeister in Berlijn zijn Ultraphon afspeelapparaat voor.

Het is een bijzondere machine, voorzien van twee weergevers, die doordat ze 84 mm achter elkaar waren geplaatst het geluid met een kleine, instelbare verschuiving - volgens Küchenmeister zelf zou ongeveer 1/100seconde ideaal zijn- afspeelden.

Het gaf een soort valse ruimtelijkheid aan het geluid ook wel pseudo Stereo genoemd. Voor meer informatie klik op deze link.

Ook kon men, door met een hevel aan de machine de afstand tussen de weergevers iets te beïnvloeden een exacte faseverschuiving van het geluid bewerkstelligen, waarrdoor het afspeelgeluid (naaldgeruis) in de groef nagenoeg kon worden geëlimineerd. (Antigeluid avant la lettre)

Al in 1925 vermelden de Küchenmeister patenten technieken die later bij de productie van stereo platen zullen worden toegepast.

Onder het label Ultraphon zou later (tussen 1929 -1932) ook gedurende korte tijd een platenlabel worden gevoerd dat een voor die tijd ongekend goede geluidskwaliteit op haar registraties wist te bereiken. Plaatopnamen waarop frequenties tot 16000 Hz, met uitschieters tot 20000 Hz zijn geregistreerd geen uitzondering waren, bleken voor dit bedrijf geen toevalstreffer. Buitengewoon voor die tijd.

 

De veelheid aan bedrijfjes en de onoverzichtelijke concernstructuur doen Ultraphon uiteindelijk de das om

Als Nederlandse banken in juli 1931 weigeren om verdere kredieten te verstrekken dreigt een faillissement.

In 1932 zouden de matrijzen en drukpersen uit de failliete boedel overgenomen worden door Telefunken, dat er een eigen label, Telefunkenplatte GMBH, mee startte. (Tegenwoordig Teldec, een dochter van Warner Music Group)

 

Jaargang                      Nummer         Artikellink                     
 04 (1982) Artikel

 

 

04030602

 

 

<terug naar de index>

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to Top