Armstrong Twins, the

The Armstrong Twins (1947)2602031601

Duo bestaande uit :

  • Lloyd Armstrong (zang, mandoline) geb. 24-1-1930 Ov. ? (In elk geval voor 2006, toen zijn moeder overleed.)
  • Floyd Armstrong (zang, gitaar) geb. 24-1-1930. Ov. 1994

Opnameperiode: 1947-1952.

Geboren in De Witt, Arkansas, opgegroeid in Little Rock.

 

Van vader  Quitman Lee Armstrong bijna niets bekend.

Moeder Lois G. Armstrong (1910-2006), Speelde piano, Ukelele en Autoharp..

De Autoharp is een instrument uit de familie der Citers, ook wel ‘Akkoord-Citer’ genoemd en spottend ook wel ‘Idiotenharp’.

Deze laatste naam is voor tweeërlei uitleg vatbaar, want het ding schijn ‘idioot moeilijk’ te stemmen te zijn, maar daarna kan iedere idioot er op spelen naar meen zegt.

Lois werkte samen met Edna Durfee voor KLRA Radio in Little Rock onder de naam”The Sunshine girls’. Het muzikale gezin telde totaal 5 kinderen

Zoals hun artiestennaam al aan geeft betreft het, in het geval van de broers in kwestie een tweeling.

Toen zij 5 jaar oud waren traden zij voor het eerst voor KARK Radio op met het nummer ‘Walking Hand in hand with Jesus’, als onderdeel van een zogeheten ‘Kiddies show’. Daarna werden zij veel geziene gasten in onder meer de ‘Boys club Saturday morning talent show’ en de het lokale ‘Gathright Pay-off’

Op 9-jarige leeftijd hadden zij een vaste radioshow.

Lloyd speelde in het begin gitaar, maar dat veranderde in 1938, toen zijn vader hem meenam naar een lommerd. In de ‘Square Deal Pawnshop’, waar hij van zijn vader iets mocht uitzoeken viel zijn oog op een mandoline. Vanaf dat moment dat bekwaamt Lloyd zich op zijn nieuwe muzikale  liefde. Floyd neemt vanaf dat moment de gitaarpartijen voor zijn rekening.

Rond 1946 waren zij dagelijks in twee verschillende radio shows te horen. Eveneens waren zij regelmatig te gast bij de Arkansas Jamboree. Dit is ook het moment dat zij fulltime de muziek in gaan. Ze worden gezien als een van de laatste grote duo’s die de kunst van de “traditionele country muziek van de jaren 30 en 40 machtig waren.”.

Hun repertoire bestond o.a. uit songs die populair waren gemaakt door de Monroe Brothers, Callahan Brothers, Blue Sky Boys en Bailes Brothers. Gedurende een periode van 5 jaar maakten zij een dozijn singles.

In 1952 verhuizen ze naar Odessa, Texas, waar zij ook al snel hun opwachting op radio en TV maakten. Tours met Johnny Horton volgden en ze tran op in de Louisina Hayride

In de late jaren ’50 verhuisden de broers wederom, dit maal naar California, waar zij optraden op de Town Hall Party in Compton. 

Het was best bijzonder te noemen dat zij hun populariteit vast wisten te houden op het moment dat de Country hitlijsten werden gedomineerd door Western Swing en Honky-Tonk  muziek, ondanks het wat gedateerd klinkende materiaal. Naderhand maakten zij nog een single voor het Rimrock label, waarna het lange tijd stil werd rond de broers.

In 1979 brengt Chris Strachwitz, oprichter van Arhoolie records, een album met originele opnamen op van het duo had uit (5022 Just Country Boys, op het  dochterlabel Old Timey records). Dit album omvat zestien opnamen uit de jaren ’40, die oorspronkelijk op Four Star verschenen. Een vriend van het duo vond het album en stuurde het naar ze op. De broers namen contact op met Strachwitz en bespraken de mogelijkheid om een nieuw album uit te brengen.

Er volgde een optreden in het  Ozark Folk Center in juni 1979, hun eerste professionele optreden in 10 jaar tijd. Hierna werden opnames voor de nieuwe plaat gemaakt. Deze  vonden eveneens plaats in het Ozark Folk Center, in oktober 1979. In Augustus 1980 verscheen het nieuwe album. 

Iedereen was verbaasd over de kwaliteit en de algemene teneur van de commentaren was dat de broers nu beter klonken dan ooit. Na de release van het album volden nog optredens op diverse festivals.

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Four Star records
Rimrock
Old Timey Records (dochter van Arhoolie) (1979)
Arhoolie (1980)

 

 

CD's
4-CD set Bluegrass Bonanza 1927-1950 (Proper 29, uitgebracht in 2002)
Hillbilly Jamboree (Ace CHD 643, uitgebracht in 1998).
2-CD set Rock ‘n ’ Roll Vol.2 1938-1946 (Fremeaux FA 352) staat ‘Mandolin boogie’.

 

 

 

  

Back to Top