Ambrose, Bert

Bert Ambrose (11 september 1896 - 11 juni 1971), geboren in Waschau (toen nog onderdeel van het Russische rijk), opgegroeid in London (Engeland) en professioneel muzikant geworden in New York, heeft, met name in de Engelse amusementsmuziek, een onuitwisbare indruk achter gelaten.020201

Na zijn tijd in Amerika keer Ambrose in 1922 terug naar Engeland om zijn zieke moeder te brezoeken. Tijdens zijn verblijf wordt hem gevraagd een band te formeren die in de Embassy CLub zal gaan spelen.  Dit engagement duurde 2 jaar, waarna hij bij zijn werkgever vertrok om in New York te gaan spelen. Na een jaar lang verzoeken van zijn voormalig broodheer te hebben genegeerd, is het uiteindelijk een telegram van Edward, Prince of Wales, dat hem er toe overhaalt terug te keren naar het Embassy.

Dit keer sppelt het orkest er tot 1927, waarna hij naar het dan nét nieuw geopende May Fair hotel vertrekt. Een dooslaggevende factor hierin zal zijn geweest dat het Embassy niet toestond dat er radio-opnamen werden gemaakt, wat geheel tegen het zere been van de ambitieuze orkestleider was.

Hier zal hij tot 1940 zeer regelmatig te zien en te horen zijn. Opnames die alhier zijn gemaakt zorgen er voor dat Ambrose in heel het land bekend wordt. Hij werkte met vele groten uit diet tijd, waarvan de meest in heet oog springende namen het schrijvers dua Rodgers en Hart en Dame Vera Lynn zijn.

In 1971 tijdens opnamen voor TV stort Ambrose in en wordt naar de Leeds General Infirmary gebracht, waar hij diezelfde avond overlijdt. 

In 2005 is , ter nagedachtenis aan Bert Ambrose, een "English Heritage" plaquette aangebracht op het May Fait Hotel, waarmee de Russische Benjamin Baruch Ambose tot het Brits Nationaal erfgoed mag worden gerekend.

 

Artikelen (Log-in benodigd)

Jaargang                           Nummer                                             Link                                                  
2 (1980) 2 Artikel
2 (1980) 2 Discografie
3 (1981) 3 Artikel

 

Muziek  (Log-in benodigd)

 

 

<terug naar de Index>

Back to Top