Anglin Brothers, the

The Anglin Brothers (3 broers) (1937 - 1938)

Trio:

  • Red Anglin (zang): 21-04-1910 - 23-08-1975
  • Jim Anglin (zang, contrabas) : 23-03-1913 - 21-1-1987
  • Jack Anglin (zang, gitaar): 13-05-1916 - 08-03-1963)

Evenals de broers Sam & Kirk McGee, zijn de Anglin Brothers , Jim London, Jack en Red, wiens echte voornamen Van Buren luidde geboren in Franklin Tennessee. Hun ouders John Benjamin Anglin (1868 - 1951 en Lue Anglin Tucker (1872 – 1959) dreven daar een boerderij.

Overige gezinsleden drie broers, George Washington Anglin (1894 – 1918), Jesse Anglin (1905 – 1938 en Joe Lomax Anglin Sr.)en twee zussen Cubie Anglin (1899 – 1980) en Bessie Ethel Anglin (1902-onb). Het gezin verhuisde naar Athens, Alabama nét over de staatsgrens met Tennessee, waar de kinderen hun jeugd doorbrachten.

Jack leerde op jonge leeftijd al van zijn vader gitaar spelen en, tegen de tijd dat hij 14 was trad hij op voor lokale radiostations. Dromend van een leven als muzikant trok de jonge Jack terug naar Tennessee en vestigde zich in Nashville. Langs de route waar sinds 1958 de Interstate 65 loopt, de Noord-Zuid verbinding die begint in Gary (Indiana) en eindigt aan zee, in Mobile Alabama, zal hij zijn weg hebben gezocht. Samen met Red en Jim neemt Jack in 1937 “Uncle Eph’s got the coon” en “Bye and Bye you’ll soon forget me” op, onder de naam “The Anglin twins and Red”. Zo treden ze ook een tijdje op, waarbij ze zich afficheren als “The South’s favorite (sic) trio”.

In hun jonge jaren raakten de broers bevriend met Delmore Brothers, the en werden door hun stijl beïnvloed, zelfs voordat de Delmores beroepsartiesten werden.

Toen radiostations hun muziek oppikten veranderden zij de naam naar The Anglin Brothers, onder deze naam bleven ze opnemen en optreden tot 1939, waarna de band werd ontbonden.

Jim Anglin maakte naam als tekstdichter. Ook na het uiteenvallen van “The Anglin Brothers” bleef hij zijn gedachten aan het papier toevertrouwen, hetgeen resulteerde in een serie bekende country hits.Hij schreef onder meer:"Beneath That Lonely Mound of Clay", "Stuck Up Blues""One by One", "Ashes of Love" and "Let Your Conscience Be Your Guide”. Onder anderen Kitty Wells, Johnnie and Jack en Roy Acuff hebben zijn nummers opgenomen.

Een van de bekendste nummers van the Anglin Brothers was ‘They are all going home but me’, dat zij in 1937 opnamen voor de American Record Corporation. Om dit nummer werd het meest gevraagd door de radioluisteraars in die tijd.

Hoewel de Anglin Brothers een minder belangrijk broers team uit de jaren ‘30 was is een vermelding zeker nodig. Naast de verdiensten van Jim op tekstueel vlak, mag namelijk niet vergeten worden dat "TheAnglin Brothers" als startpunt kunnen worden beschouwd van het overbekende duo Johniie en Jack.

Jack Anglin leert namelijk in de tekstielmolen waar hij werkt een zekere Louise Wright kennen, met wie hij later zal trouwen en komt daardoor in contact met haar broer, Johnnie Wright.

Johnnie treedt regelmatig op met zijn act "Johhnie Wright and the Harmony girls" (met o.a. Johnnie’s vrouw Kitty Wells). Jack treedt toe tot het gezelschap en onder de naam “Johnnie Wright and the Happy Roving Cowboys, now with Jack Anglin” treden de twee voor het eerst samen op. Uit deze samenwerking ontstaat het duo Johnnie and Jack. In 1940 besluiten Johnnie and Jack om de zaken groter aan te pakken. Johhnie, een timmerman, verkoopt zijn gereedschappen voor benzinegeld en de heren gaan touren. Dit houdt stand tot begin 1942, waarbij een ruzie over benzinegeld er uiteindelijk ook de oorzak van schijnt te zijn, dat de heren het voor gezien houden.

Nadat Amerika betrokken is geraakt bij de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van de aanval op Pearl Harbor door Japan op 7-12-1942, gaan de broers onder de wapenen.

Jim dient in de Pacific gedurende de oorlogstijd en pakt bij thuiskomst zijn oude stiel weer op. Hij wordt gezien als een dan de beste country schrijvers van de jaren ‘40 en ‘50.

Red treedt toe tot het leger en zal deelnemen aan de geallieerde invasie in Frankrijk en daar verwondingen oplopen en zalna de oorlog zijn muzikale carrière niet meer hervatten.

Ook Jack dient in Europa. Na vier jaar te hebben gediend keert Jack terug naar Amerika en neemt de samenwerking met Johnnie weer op. Zij starten dLoisiana Hayride Barn show in 1947 en worden toegevoegd aan de Grand Ole Opry line-up (vanaf 1952 vast).

Op 8 maart 1963 overlijdt Jack aan de gevolgen van een auto ongeluk. Hij was die week het 5e lid van de Opry dat overleed.

Eerder die week op 5 maart 1963, lieten Patsy Cline, Cowboy Copass, Hawkshaw Hawkins en manager Randy Hughes het leven in een vliegtuig crash op weg terug vanuit Kansas Cityt naar Nashville.Jack, die bij de herdenkingsdiensten, die voor Copass, Hawkins en Huges georganiseerd waren, aanwezig was geweest zou op weg naar de dienst voor Patsy Cline te hard hebben gereden, waardoor hij de macht over het stuur verloor.

 

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Perfect
American Record Corporation
Vocalion (Columbia)

 

 

CD's
White Country Blues, 1926-1938 Columbia/Legacy C2K-47466.:‘Southern Whoopee Song’ 
O Brothers! (ASV 5467) met opnamen van 1929-1951:‘Southern Whoopee Song’ 
Op de CD Guitar Country (1926- 1950) (Fremeaux FA 5007).
Op de 2-CD set Country Vol.2 Country Gospel - New York, Atlanta, Nashville 1929-1946 (Fremeaux FA 055) staat 1 opname ‘Just inside the pearly gates’ (Fooutief gelabeld als: The Armstrong Twins).

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top