Buchanan Brothers, the

The Buchanan Brothers (ca. 1944)2602031901

Duo bestaande uit:

  • Chester Buchanan
  • Lester Buchanan

Opnameperiode: jaren veertig, vanaf ca. 1944.

Over de broers is bijna niets terug te vinden. Alleen de muziek resoneert nog als een echo naar een lang verlogen periode.Zo wordt hun bekendste track Atomic Power’ uit 1946 gebruikt in de uit 1982 daterende documentaire ‘Atomic Café’, een film die sinds zijn verschijnen aan belang heeft gewonnen.

De film toont een selectie aan clips en nieuwsberichten die, zonder voice over, laten zien hoe Amerikanen door de overheid min of meer in slaap werden gesust op het gebied van de gevaren die er aan de Atoombom kleven. 

Duidelijk blijkt dat men de bevolking gerust wilde stellen en ontwetend wilde houden. Een hoogtepunt (???) als het gaat om misinformatie ten tijde van de koude oorloog. In een van de scenes, afkomstig uit een trainingsfilm van het leger, wordt letterlijk gezegd:” Viewed from a safe distance, the atomic bomb is one of the most beautiful sights ever seen by man”.

Het zal overweldigend zijn geweest om te aanschouwen, maar om een instrument van vernietiging op deze manier omschreven te zien worden getuigt niet van een heel goede smaak. 

In 2009 werd een ander nummer van de Buchanan brothers, te weten ‘(When you see) those flying saucers’ uit 1947 gebruikt in de openingsscène van de Dreamworks animatiefilm ‘Monsters vs Aliens’.

In beide gevallen werkt de muziek onder de films vervreemdend.
De keuze voor onderwerpen die toentertijd de actualiteit domineerden maken dat deze nummers tekstueel duidelijk minder goed de tand des tijds hebben doorstaan dan nummers van generatiegenoten en zelfs die van voorgangers.

Waar sommige bluegrass en countrynummers ons doen verlangen naar een tijd dat het leven simpeler was en de wereld een stuk kleiner, doen juist de twee eerder genoemde nummershet tegenovergestelde.

De vrolijke wijses en lichte presentatie maken de boodschap die in de nummers opgesloten zit doen iets af aan de boodschap die door de heren wordt gebracht. 

in "(When you see) those flying saucers" wordt zelfs een mogelijk verband gelegd naar de dag des oordeels, als zou het verschijnen van buitenaardse wezens onderdeel uitmaken van een hemelse afrekening met de mensheid getuige onderstaande:

You'd better pray to the Lord when you see those flying saucers
It may be the coming of the Judgment Day
It's a sign there's no doubt of the trouble that's about
So I say my friends you'd better start to pray

They're a terrifying sight as they fly on day and night
It's a warning that we'd better mend our ways
You'd better pray to the Lord when you see those flying saucers
It may be the coming of the Judgment Day

Many people think the saucers might be someone's foolish dream
Or maybe they were sent down here from Mars
If you'll just stop and think you'd realize just what it means
They're more than atom bombs or falling stars

And though the war may be through there's unrest and trouble brewin'
And those flying saucers may be just a sign
That if peace doesn't come it will be the end of some
So repent today, you're running out of time

When you see a saucer fly like a comet through the sky
You should realize the price you'll have to pay
You'd better pray to the Lord when you see those flying saucers
It may be the coming of the Judgment Day

 

Ondanks het feit dat zij kozen voor de actualiteit, of wellicht zelfs juist daardoor zijn the Buchanan Brothers een wat obscuurder close harmony duo geworden dat de boot naar de grote roem miste.

Vergeleken met Johnnie & Jack of The Blue Sky Boys waren zij muzikaal gezien zeker niet slechter, maar de grote popuulariteit is buiten bereik gebleven.

Op de CD Atomic Power kunt u ze dan ook verschillende keren horen met als begeleiding steelgitaar, viool, piano of klarinet. Het viool- en gitaarwerk is subliem en heeft soms een hot jazzachtige atmosfeer.

Op de muziek pagina vindt u ook het nummer "The bottom fell out of the sky"waarvan de intro mij in eens een heel ander nummer in herinnering deed schieten.

Ze zijn ook bekend onder de namen:

  • The Buchanan Brothers And The Georgia Catamounts, 
  • Chester, Elsie And Lester Buchanan

Na de jaren veertig hoorde men niets nieuws meer van dit duo.

Muziek (Log-in benodigd)

 

Labels:
Bluebird
RCA Victor

 

CD's:
Atomic Power (Bronco Buster CD 9018, met opnamen 1944-1948)

-         

 

 

 

Luister naar het mooie interview van Rinus Blijleven dat hij gehad heeft in het radioprogramma Onvoltooid Verleden Tijd.

 

Interview Rinus Blijleven

 

Het komende nummer zal de genoemde CD bevatten die in het interview wordt genoemd.
Dit zal het jubileum nummer worden van ons 45 jarig bestaan.

 

Back to Top